Teoriasta käytäntöön - harjoittelu sote-alalla
MEREO ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tavoitteena on edistää ikäihmisten ja vammaisten hyvinvointia, terveyttä ja omatoimisuutta. MEREOlla työskentelee sosiaalialan korkeakoulutettuja etsivän vanhustyön ja vapaaehtoistoiminnan koordinoinnin parissa. Tarjoamme harjoittelupaikan korkeakouluopiskelijoille, kuten geronomi- ja sosionomiopiskelijoille. Harjoittelun ohjaajana toimii pitkän linjan sosiaalialan osaajia, joilla on sekä geronomi AMK:n, että sosionomi AMK:n tutkinnot.
Harjoittelut ovat oiva tapa tutustua käytännössä opiskeltavaan aiheeseen ja päästä hyödyntämään opittuja teoriatietoja oikeissa käytännön tilanteissa. Opiskelija pääsee myös luomaan suhteita ammattilaisiin ja tutustumaan tarkemmin muihin palvelukentän toimijoihin. Parhaimmillaan opiskelijan käsitys omasta osaamisesta ja itsestä tulevana ammattilaisena kehittyvät, mikä vaikuttaa ammatillisen identiteetin ja itsetunnon kasvuun.
Onnistunut harjoittelukokemus luo positiivista kuvaa koko alasta
Hyvä ohjaussuhde on tasavertainen, kannustava ja vastavuoroinen. Ohjaajan tulee olla motivoitunut ja innostunut työstään, ammattinsa osaaja. Opiskelijalta vaaditaan sitoutumista, halua ja rohkeutta tarttua tarjottuihin oppimismahdollisuuksiin.
Toimiva perehdytys on parhaimmillaan loistava kilpailuetu ja työnantajamielikuvaa parantava tekijä. Perehdyttäjältä vaaditaan taitoa, jotta perehdytys onnistuu. Innostunut ja osaava perehdyttäjä tartuttaa työntekijään hyvän tekemisen meiningin ja välittää positiivista kuvaa työpaikasta ja alasta. Opiskelijat ovat eri-ikäisiä ja opiskelu- ja työhistoriat ovat erilaiset. On tärkeää, että jokainen opiskelija otetaan vastaan yksilönä ja hänen tavoitteidensa mukaisia toiveita huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Nykypäivänä työnteon muodot ovat moninaiset, ja erilaiset etäyhteysohjelmat ovat arkipäivää. MEREOlla Etsivää vanhustyötä tehdään yksilötyönä, jossa jalkaudutaan asiakkaiden kotiin ja kotiympäristöön. Työ on siis itsenäistä ja liikkuvaa, ja vaatii työn tekijältä kykyä sopeutua muuttuviin ympäristöihin ja tilanteisiin.
Opiskelija on tulevaisuuden työkaveri
Ohjaajan roolissa toimiva ammattilainen saa paljon opiskelijan harjoittelusta. Opiskelija tuo usein uuden tuulahduksen työyhteisöön tuoden mukanaan uusimpia puheenaiheita ja käytäntöjä vanhuspalvelukentältä. Yhteiset, säännölliset ja matalan kynnyksen dialogiset keskustelut ovat molemmin puolin antoisia ja merkityksellisiä. Toiminnan ulkopuolinen ihminen näkee ja pohtii asioita usein eri kantilta kuin toiminnan vakituinen työntekijä.
Moona on 2. vuoden geronomiopiskelija, joka teki kolmannen harjoittelunsa MEREOn Etsivässä vanhustyössä syksyllä 2023 ja kirjoitti kokemuksistaan.
"Iloinen vastaanotto ja ohjaajan perehtyneisyys harjoittelujaksooni edistivät motivaatiotani harjoittelua kohtaan entisestään. Tuli sellainen olo, että oppimisellani on väliä ja minut oikeasti halutaan valmentaa työelämää varten ja ottaa mukaan tasavertaisena muiden työntekijöiden kanssa.
Sain kuulla eri työtavoista ja käytänteistä, sekä niiden merkityksestä käytännön työssä. Alkuperehdytyksen jälkeen päiviini alkoi tulla enemmän vastuuta, mutta opastaminen ja ohjaaminen ei missään vaiheessa hiipunut. Ei tullut kertaakaan sellainen olo, että minut olisi jätetty yksin jonkin tilanteen kanssa. Pysyimme harjoittelun alussa tehdyssä suunnitelmassa ja ohjaajani kanssa usein kävimmekin läpi niitä asioita, joita sinne olimme merkinneet tavoitteiksi. Se tuki harjoitteluni punaista lankaa.
Ohjaajani lisäksi minulla oli tunne, että koko yhdistys oli sitoutunut minuun opiskelijana. Kuljin myös muiden tiimin työntekijöiden mukana ja olin kaikkialla yhtä tervetullut. Ohjaajani siis piti huolta, että näen hänen työnkuvansa lisäksi kokonaisvaltaisemman kuvan organisaation toiminnasta. Hyvällä perehdytyksellä oma ammatillinen identiteettini vahvistui ja kasvoi, ja uskalsin ottaa myös vastuuta. Oikeista ja aidoista työtilanteista saa enemmän irti ja myös asiakkaan turvallisuus on taatumpaa. Varsinkin asiakaskohtaamisten jälkeen on tärkeää saada neuvoja ja vinkkejä seuraavaan kertaan. Myös onnistumisista on tärkeää saada positiivista palautetta. Opiskelija saa siitä itsevarmuutta ja työn tehokkuus lisääntyy. Riittävän perehdytyksen ja tervetulleen ilmapiirin jälkeen opiskelijalla on suuri vastuu, kuinka harjoittelunsa suorittaa. Oma aktiivisuus, yhteistyökyky ja tarjottuihin tilanteisiin tarttuminen ovat kaikki opiskelijasta itsestään kiinni. Ainakin itse tämän jakson jälkeen voin rehellisesti kehua MEREOn ammatillista toimintaa, ja osaan myös selittää hyvän perehdytyksen plussia tulevissa harjoitteluissa."
Jos olet kiinnostunut tekemään harjoittelusi MEREOlla, ole rohkeasti yhteydessä vanhustyön asiantuntijaan Sanna Huhtamoon sanna.huhtamo@mereo.fi tai p. 050 413 8903 tai toiminnanjohtaja Henna Grönberg henna.gronberg@mereo.fi, p. 050-3523035
Kirjoittajat
Sanna Huhtamo, vanhustyön asiantuntija MEREO ry
Moona Kivilahti, geronomiopiskelija, Metropolia ammattikorkeakoulu