Ajankohtaista

Toimintakykyinen Suomi -kampanja

Tartuimme Vanhus -ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n (www.valli.fi/)  haasteeseen ja osallistumme Olympiakomitean Toimintakykyinen Suomi -kampanjaan. #LupausSuomelle

Toimintakykyinen maa ja kansa! Kyse ei ole vain urheilusta tai liikunnasta, vaan tottumusten ja tapojen muuttamisesta. Kun liike lisääntyy ja toimintakyky kohenee, jaksamme paremmin töissä ja koulussa. Saamme lisää mielekkyyttä ja merkitystä elämäämme. Voimme fyysisesti ja henkisesti paremmin. Olemme yhteiskuntana vahvempi sekä selviämme paremmin pienistä ja suurista kriiseistä. (www.toimintakykyinensuomi.fi/)

ASKELEET MUUTOKSEEN

1. Lupauksilla liikkeelle.
2. Tehdään muutos näkyväksi.
3. Nostetaan toimintakyky puheenaiheeksi.

Me lupaamme: 

- pitää palaverit mahdollisuuksien mukaan ulkona liikkuen

- pitää taukojumppaa palavereiden aikana: jokainen tiimistä vetää jumpan vuorotellen

- kannustaa jatkossakin asiakkaitamme liikkumaan ja liikuskelemaan

- teemme toiminnastamme Facebook -julkaisuja ja blogikirjoituksia



Aloitimme haasteen kapuamalla toimistorakennuksen ylimpään kerrokseen ihailemaan maisemia.
Aloitimme haasteen kapuamalla toimistorakennuksen ylimpään kerrokseen ihailemaan maisemia.


Vapaaehtoistoimintaa ikäihmisten ehdoilla

Kansalaisareena ry on julkaissut artikkelikokoelman vapaaehtoistoiminnasta ikäihmisten parissa. 

"Julkaisu syventyy ikääntyneiden parissa tehtävään vapaaehtoistoimintaan. Sen asiantuntija-artikkeleissa tarkastellaan vanhuksia vapaaehtoisina sekä vapaaehtoistoiminnan kohteena. Julkaisu tuo näkyväksi kuinka paljon vapaaehtoisia toimii ikääntyneiden parissa, sekä miten merkittävä ryhmä ikääntyneet itse ovat vapaaehtoisina. Julkaisu tarjoaa käytännön erimerkkejä siitä, miten vanhusten yksinäisyyttä on onnistuttu vähentämään vapaaehtoistoiminnan avulla ja miten he kokevat yhteisöllisyyttä osallistumalla itse vapaaehtoistehtäviin."

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Johanna Kivistö Etsivän vanhustyön vet-hankkeesta kirjoittaa sivulla 90 etsivän vanhustyön erilaisesta lähestymisestä vapaaehtoistoimintaan. Lue lisää, mitkä ovat hankkeen onnistumisen salaisuudet!🙂

Linkki julkaisuun: https://kansalaisareena.fi/wp-content/uploads/2024/02/Kansalaisareena_Vapaaehtoistoiminta_raportti23_saavutettava.pdf



Lisätietoa vapaaehtoistoiminnasta Johannalta: johanna.kivisto@mereo.fi/ 050-4393140

Lisätietoa Kansalaisareenasta: kansalaisareena.fi 


Hyvää alkanutta vuotta 2024!


MEREOn tiimi jatkaa työtään yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa helsinkiläisten ikääntyneiden hyvinvoinnin edistämiseksi erilaisten hankkeiden kautta myös kuluvana vuonna.

Vuoden 2023 aikana tapasimme satoja yksilöasiakkaita heidän kotiympäristöissään ja autoimme ja tuimme heitä erilaisissa elämäntilanteissa. Vuosi sisälsi myös paljon jalkautumisia turuille ja toreille jossa kohtasimme satoja ikäihmisiä ja kävimme hyviä keskusteluja. Olimme myös mukana erilaisissa tapahtumissa yhteistyökumppaneidemme kanssa. Vuosi 2023 sisälsi paljon ihania ja tärkeitä kohtaamisia.

Voit tutustua hankkeisiimme tarkemmin toimintamme-palkista. 

Kuvassa vasemmalta hankeohjaaja Lasse Repo (Liikkumisen edistämisen hanke), vanhustyön asiantuntija Sanna Huhtamo (Etsivä vanhustyö) sekä vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Johanna Kivistö (Etsivän vanhustyön vapaaehtoistoiminta). 


MEREON HENKILÖKUNNAN SUUNNITTELUPÄIVÄ JA VIERAILU LUKE-VIRTULABISSA

18.9.2023

Vietimme syksyistä suunnittelupäivää Viikin kartanon kauniissa ympäristössä. Päivän päätteeksi vierailimme Luonnonvarakeskuksen VirtuLabissa, jossa tutkitaan virtuaaliluonnon vaikutuksia hyvinvointiin. Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset ovat melko hyvin tiedossa, mutta miten on virtuaaliluonnon laita?

 Ensimmäiset tutkimustulokset julkaistaneen ensi vuoden aikana, kertoi LUKE:n tutkija Tuomas Kari, joka esitteli labran meille. Saimme viettää suunnittelupäivän päätteeksi rentouttavan hetken 360-huoneessa, jossa maisemamme olivat mm. Sipoonkorvesta, Kolilta sekä Olos-tunturilta. Sykkeet laskivat ja melkein pystyimme haistamaan ympärillä olevan luonnon tuoksut.

Lue lisää: LUKE – VirtuLab https://www.luke.fi/fi/tutkimus/tutkimusinfrastruktuurit/virtulab-tutkimusta-virtuaaliluonnosta 

Viikin kartano
Viikin kartano
360-huone VirtuLab LUKE
360-huone VirtuLab LUKE

Syksyn tuoksuiset terveiset MEREOsta!

1.9.2023 


Olemme palanneet täydellä tiimillä lomilta ja toimintomme jatkuvat ennallaan. 

Olemme syksyn aikana tapaamassa asiakkaita ja yhteistyötoimijoita seuraavanlaisesti:

Seniorilautta Kalasataman hyvinvointikeskuksessa

  • 6.9. Etsivä vanhustyö
  • 20.9. Etsivän vanhustyön vapaaehtoistoiminta
  • 4.10. Liikkumisen edistäminen, Kynnysten madaltamisen hanke

Kampin palvelukeskus, Aivoterveysmessut 19.10. klo 10-14.00

Tarkemmat kuvaukset toiminnoistamme yhteystietoineen löytyvät yläpalkista. 

Kannattaa ottaa meidät seurantaan myös Facebookissa https://www.facebook.com/MEREOnEtsivat, jonne päivitämme ajankohtaisia asioita. 

Oikein ihanaa syyskautta! 😊

Vapaaehtoistoiminnan arvo 14.6.2023 


Kansalaisareena julkaisi toukokuun lopulla laskelman vapaaehtoistoiminnan rahallisesta arvosta Suomessa: vapaaehtoistyön arvo on Suomessa lähes 3,2 miljardia euroa vuosittain. 

Miten vapaaehtoistoiminnan merkitys ja vaikutukset näkyvät Etsivän vanhustyön vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeessa?

Kerron eräästä asiakkaastani, jolla kävi kotihoito 1–3 kertaa päivässä.  Tapasin rouvan hänen kotonaan. Hän toivoi ulkoilukaveria kodin lähiympäristöön ja välillä seuraa kauppaan ja kahvilaan. Vapaaehtoisen personoitu haku käynnistyi, vapaaehtoinen löytyi, hänet haastateltiin ja matchattiin rouvan kanssa. Rouva ja vapaaehtoinen lähtivät heti ensitapaamisella yhdessä kävelylle. Suhteen alkua seurattiin hankkeen toimintaperiaatteiden mukaisesti. Jonkin ajan kuluttua rouva kertoi iloisella äänellä, että oli lopettanut kotihoidon iltakäynnit ja aikoo lopettaa loputkin käynnit. Rouva kertoi piristyneensä niin paljon vapaaehtoisen kanssa vietetystä ajasta, että koki ettei tarvitse enää kotihoidon apuja. Rouva kertoi myös, että oli varannut kampaajalle ajan, oli järjestellyt kotona tavaroita uusiksi ja vapaaehtoisen kanssa on suunnitelmissa hieman pidempiä lenkkejä jatkossa. Olin hyvin iloinen rouvan puolesta ja hän hyvin kiitollinen saamastaan avusta.

Kyseisen rouvan tarina on mahtava ja kertoo vapaaehtoisen vaikutuksesta hyvin paljon – vaikka toimintamme päätavoitteena ei ole jokaisen helsinkiläisen ikäihmisen palveluiden vähentäminen, niin on tämä yksittäinen tapaus kuitenkin merkittävä – niin toimintamme kannalta kuin yhteiskunnalliselta kantilta katsottuna. Vapaaehtoisen saatuaan asiakkaan palveluiden tarve väheni ja todennäköisesti raskaampien palveluiden piiriin siirtyminen antaa odotuttaa itseään. Rouva myös on aktiivisemmin ruvennut käyttämään eri palveluita lähialueellaan: kampaamo, lähikauppa, yms. Osallisuus hänen elämässään on siis lisääntynyt - kuten toiminnan tavoitteena on.

Nöyrä kiitos kaikille vapaaehtoistoimintaa tekeville!  

Linkki Kansalaisareenan julkaisuun: https://kansalaisareena.fi/uusi-laskelma-hyvinvointia-lisaavan-vapaaehtoistyon-arvo-on-suomessa-lahes-32-miljardia-euroa-vuosittain/ 

Ikäihmisten liikkumisen edistämisen hanke jatkuu

10.5.2023


Toimintamme ikäihmisten liikkumisen edistämiseksi jatkuu, sillä saimme jatkokauden Kynnysten madaltamisen hankkeelle toukokuun loppuun 2024 saakka. Toimintaa rahoittaa Helsingin kaupunki.

Hankkeen tavoitteena on yli 65-vuotiaiden kotona asuvien helsinkiläisten liikkumisen edistäminen kynnyksiä (kotikynnys, kynnys osallistua) madaltamalla.

Kohderyhmäämme ovat ikäihmiset

  • jotka ovat jääneet kotiin ja joiden kotikynnys on kasvanut
  • joiden sosiaalinen verkosto puuttuu tai
  • jotka toimintakykynsä tai elämäntilanteensa vuoksi tarvitsevat yksilöllisesti räätälöityjä ratkaisuja liikkumisen edistämiseksi

Toiminta on tavoitteellista muutostyötä etsivän vanhustyön otteella. Toiminta on saavutettavaa yksilötyötä, jalkautuen ikäihmisten koteihin ja kotiympäristöön. Yksilötyön ohella emme järjestä itse muuta toimintaa, vaan hyödynnämme verkostojamme mielekkään toiminnan löytämisessä.

Toimintaa on toteutettu keväästä 2021 alkaen. Asiakkaiden liikkumisen mahdollisuuksia ja näin ollen osallisuutta on onnistuttu lisäämään monin eri keinoin. Valtaosaa asiakkaista toiminta on rohkaissut lähtemään kotoa ja edistänyt luottamusta omaan toimintakykyyn.

Lasse Repo toimii edelleen liikkumisen edistämisen hankkeessa ohjaajana.

Liikkumisen edistämisen hankkeesta voit kysyä lisää

Lasse Repo, hankeohjaaja

p. 046 920 5259

Henna Grönberg, toiminnanjohtaja

p. 050 352 3035

Liikkumisen iloa kevääseen!



IKÄÄNTYVIEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄ JÄRJESTÖYHTEISTYÖTILAISUUS KUNTATALOLLA 5.4.2023

Osallistuimme 5.4 Helsingissä Kuntatalolla järjestettyyn ikääntyvien hyvinvointia edistävään yhteistyötilaisuuteen. Paikalle oli kokoontunut joukko järjestöjen ja kaupungin edustajia. Päivän aikana saimme kuulla puheenvuoroja yhdeksän eri järjestön toiminnasta. Myös MEREO:n vanhustyön asiantuntija Sanna Huhtamo ja hankeohjaaja Lasse Repo puhuivat tilaisuudessa. Oli mukava tavata vanhoja ja uusia tuttavuuksia kasvotusten, ja päästä keskustelemaan yhdessä!

Puheenvuorojen ja yhteisten keskustelujen kautta nousi paljon meitä monia puhututtavia tärkeitä aiheita, kuten

  • Tietojen jakaminen – asiakkaan edunmukaista, että voimme tehdä aitoa ja avointa moniammatillista yhteistyötä yli sektorirajojen.

  • Yksilölliselle ja tarvelähtöiselle kiireettömälle kohtaamiselle asiakkaan kotona tai kotiympäristössä on tarvetta - toiminta ja palvelut tulee olla maksuttomia ja saavutettavia.

  • Osa ikäihmisistä tarvitsee sosiaalista tukea, kannusta ja motivointia liikkeelle lähtemiseen ja osallistumiseen - Helsingissä on tarjolla paljon ja monipuolista toimintaa ikäihmisille. 


MEREOn työntekijöillä on tietämystä ja tuntemusta laaja-alaisesti niin kunnan, yksityisen kuin järjestöjen toiminnasta ja palveluista. Kaikissa toiminnoissamme edistetään ikääntyneiden mielen hyvinvointia, harrastamista ja vapaa-aikaa sekä liikkumista yksilöllisin painotuksin. Toivomme yhteistyötä erityisesti mielenterveysammattilaisten ja tukihenkilötoimintaa järjestävien tahojen kanssa sekä muistisairauksien asiantuntijoiden ja muistikaveritoimintaa järjestävien tahojen kanssa. Olethan meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä kaikissa yhteistyötoiveissa! ❤


  

Opiskelijan matkassa



Tervetuloa mukaan seuraamaan kahta harjoittelupäivääni MEREOlla!

Nimeni on Taru, olen toukokuussa valmistuva geronomiopiskelija ja suoritan viimeistä harjoitteluani MEREOlla.


Aamu alkaa kotona aamukahvin ja aamupalan merkeissä. Samalla varmistan kalenterista päivän ohjelman ja aikataulut ja luen edelliset muistiinpanot, jotka olen tehnyt tämän päivän asiakkaasta. Sitten suuntaan MEREOn toimistolle. 

Toimistolla on luvassa viikoittainen tiimipalaveri, jossa on mukana koko työyhteisö. Tiimissä käydään läpi ajankohtaisia asioita, kuulumisia ja viikon onnistumiset. Työ MEREOlla on hyvin itsenäistä, joten on mukavaa, että ainakin kerran viikossa koko porukka kokoontuu yhteen. Tiimissä on mahdollisuus pysähtyä pohtimaan yhdessä esimerkiksi asiakastapauksia ja työhön liittyviä kysymyksiä. Tiimipalaverin jälkeen lähdemme porukalla lounaalle.

MEREOn tiimi Henna, Lasse, Sanna, Johanna ja minä.
MEREOn tiimi Henna, Lasse, Sanna, Johanna ja minä.


Lounaalta lähden suoraan asiakaskäynnille. Minulla on harjoitteluni aikana kaksi omaa asiakasta, joita tapaan viikoittain ja joiden kanssa työskentelen heidän tavoitteidensa mukaisesti. Molemmat ovat MEREOn Etsivän vanhustyön ja ohjaajani Sannan asiakkaita.

Käynnillä on suunnitelmissa käydä ulkona ja lisäksi keskustella asiakkaan kanssa vapaaehtoishaun tilanteesta ja asiakkaan kuulumisista. Asiakas olikin saapuessani jo odottamassa minua eteisessä ja lähdimme suoraan ulos. Kävelyn ohessa etsimme lähimmän kirjelaatikon ja asiakas pääsi postittamaan tärkeän kirjeen. Kävelyn jälkeen menimme sisälle juomaan kahvit ja keskustelimme asiakkaan omista tavoitteista liikkumisen suhteen.

Kävelyllä asiakkaan kanssa.
Kävelyllä asiakkaan kanssa.


Koska tahdon varmistaa kiireettömyyden asiakaskäynnillä, ei minulla ole loppupäivälle sovittua ohjelmaa. Yleensä käynnit kestävät noin 1,5–2 tuntia, mutta tahdon pitää kalenterini sen verran väljänä, että voin olla asiakkaan luona vaikka 3 tuntia mikäli tarve vaatii.

Asiakkaan luota lähdettyäni soitan ohjaajalleni Sannalle ja käyn hänen kanssaan läpi käynnin sisällön. Opiskelijana minulle on tärkeää, että pystyn käymään ohjaajani kanssa läpi asiakaskäyntejä ja niiden aikana heränneitä ajatuksia ja kysymyksiä.

Kotiin päästyäni kirjoitan vielä muistiinpanoja asiakaskäynnistä sekä asiakkaan kuulumisista ja lähetän ne Sannalle, jotta hän pysyy ajan tasalla asiakkaiden tilanteesta. Kirjoitan myös huomioita harjoitteluraporttiini ja merkkaan päivän tunnit ylös.

Uusi päivä alkaa kahvilla.
Uusi päivä alkaa kahvilla.

Seuraava aamu alkaa samoissa merkeissä kuin edellinenkin. Tällä kertaa syön vain kevyen aamupalan, sillä tiedän tämän päiväisen asiakkaan tekevän meille ruokaa. En tapaa asiakasta heti aamusta, joten minulla on hetki aikaa tehdä harjoitteluun liittyviä kirjallisia tehtäviä.

Asiakkaalle saavuttuani kuulen, että tänään lounaaksi on siskonmakkarakeittoa. Viikoittaiset yhteiset lounashetket ovat tuoneet meille molemmille paljon iloa. Yhdessä syöminen on mukavampaa ja asiakas on kertonut ruuanlaiton olevan terapeuttista.


Asiakkaan tekemä lounas.
Asiakkaan tekemä lounas.

Ruuan äärellä asiakas kertoo viikon tapahtumista ja suunnittelemme seuraavan käyntini ajankohtaa ja sisältöä. Suunnitelmissa on lähteä yhdessä palvelukeskuksessa järjestettävään tapahtumaan, joka kiinnostaa meitä molempia.

Käynnistä jäi hyvä mieli, sillä asiakas kertoi viikoittaisten käyntieni auttaneen häntä suuresti. Opiskelijan roolissa onkin parasta mahdollisuus tiiviiseen työskentelyyn asiakkaiden kanssa. Opiskelijana minulla on mahdollisuus tavata asiakkaitani viikoittain koko harjoittelujaksoni eli 10 viikon ajan.

"Käyntisi ovat pelastaneet minut."

Asiakkaalta lähdettyäni soitan jälleen ohjaajalleni Sannalle ja kerron käynnistä ja asiakkaan kuulumisista. Tästä jatkan matkaani Helsingin valikkoryhmän tapaamiseen, johon osallistun yhdessä toisen ohjaajani Johannan kanssa. Tapaamiseen osallistuu Helsingin alueella vapaaehtoistoimintaa koordinoivia tahoja ja on mielenkiintoista päästä kuulemaan eri ympäristöissä työskentelevien ammattilaisten näkemyksiä tapaamisen aihealueista.

Kotimatkalla.
Kotimatkalla.

Kotiin päästyäni istun vielä hetkeksi läppärin ääreen ja teen muistiinpanot tämän päivän asiakaskäynnistä ja lähetän ne ohjaajalleni. Kirjoitan päivästäni oppimispäiväkirjaani, etenkin valikkoryhmän tapaaminen herätti paljon ajatuksia, jotka tahdon kirjata ylös voidakseni palata niihin myöhemmin.

Kiitos kun olit mukana seuraamassa harjoittelupäiviäni!


Siltamäen korttelituvassa esittelemässä toimintaa 27.3.2023

Vanhustyön asiantuntija Sanna Huhtamo ja vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Johanna Kivistö kävivät esittelemässä MEREO:n toimintaa Siltamäen korttelituvassa. Paikalle oli tullut kaupunginosan eläkeläisiä, jotka kiittelivät kovasti kotiympäristöön tuotavan maksuttoman toiminnan olemassaoloa.

Jos toivot meidän tulevan vierailulle sinun toimintaasi, olethan rohkeasti yhteydessä! ❤

Sanna Huhtamo, vanhustyön asiantuntija

sanna.huhtamo@mereo.fi / 050 413 8903

tai

Johanna Kivistö, vapaaehtoistoiminnan suunnittelija

johanna.kivisto@mereo.fi / 050 439 3140

MEREOn vuosi 2022


MEREOlla oli iso organisaatiomuutos maaliskuussa 2022, jonka jälkeen "uusi" MEREO on nyt vuoden tehnyt työtä helsinkiläisten ikäihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi Etsivän vanhustyön, Ikäihmisten liikkumisen edistämisen hankkeen ja Etsivän vanhustyön vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeen parissa. Nyt on aika kerrata kulunutta vuotta. Alla hieman toiminnan lukuja:

ETSIVÄN VANHUSTYÖN VUOSI 2022 LUKUINA 

❤ 160 kohdattua ikäihmistä

❤ 900 asiakaspuhelua

❤ 200 asiakastapaamista

Asiakaspalautetta:

"Pääsin piristymään ja täällä kävi ihminen. Olin jo kääntymässä epätoivoon, mutta eilinen käynti toi taas uskoa."

"Kiitos, vierailusi piristi. Tuli hyvä ja turvallinen olo, kun tiedän etten ole yksin, vaan sinä olet minun tukenani. Hoidamme yhdessä asioitani."

"Nyt on ajateltava itseään ja omaa elämää. Tuttu sanoi, että näytän jo kasvoista paremmalta."


                                                   ETSIVÄN VANHUSTYÖN VAPAAEHTOISTOIMINNAN VUOSI 2022 LUKUINA

❤ 137 kohdattua ikäihmistä

❤ 74 vapaaehtoista mukana toiminnassa

Asiakaspalautetta:

"Silmistä näkee, kuinka olen piristynyt."

"On tunne, että pidetään erittäin hyvää huolta."






Tuomaan Markkinoilla 13.12.2022

Mitä tapahtuu, kun nuoret ja ikäihmiset kohtaavat? Syntyy koskettavia kohtaamisia ja mielenkiintoisia keskusteluja ❤

Olimme 13.12 Tuomaan Markkinoille asiakkaidemme, VALLI ry:n Vanhustyön Traineen ja Vamosnuorten kanssa. Nuoret pääsivät kokeilemaan vapaaehtoisena toimimista ryhmässä mukavan yhdessäolon merkeissä sekä asiakkaillemme mahdollistui liikkuminen markkinoilla turvallisesti toisen ihmisen seurassa. ❤

Sääolosuhteet olivat haastavat, mutta porukkamme oli innostuneina mukana. Tutustuimme sakeassa lumipyryssä markkinoihin ja nautimme tunnelmasta. Tämän jälkeen menimme kahvilaan lämmittelemään ja tutustumaan toisiimme paremmin. Nuorilla ja iäkkäillä oli paljon yhteistä iästä huolimatta ja keskusteltavaa riitti paljon. Kohtaamisista ja keskusteluista tuli hyvä mieli ja lämmin joulutunnelma kaikille. ❤

Kiitos yhteistyöstä verkostot sekä suuri kiitos Lähitaksi, joka mahdollisti iäkkäiden ihmisten turvallisen kuljetuksen lumipyryssä ❤ 

Yksi asiakas kiteytti kotimatkalla kokemuksen: "Oli mukava olla porukalla liikenteessä ja päästä keskustelemaan muiden kanssa. Yksin ei olisi tullut lähdettyä. Tämän voimalla jaksaa pitkään. Kiitos!"

MEREOlla voi suorittaa opintoihin liittyviä harjoitteluita 9.12.2022  

MEREON Etsivässä vanhustyössä tehdään opiskelijayhteistyötä mm. harjoittelujen muodossa. Toiminnassamme on vuosittain 2-4 opiskelijaa työharjoittelussa. Valtaosa opiskelijoista on geronomiopiskelijoita, mutta myös sosionomiopiskelijoita on ollut. Opintoihin liittyviä harjoitteluja on tehty opintojen eri vaiheessa, niin alku- kuin loppuvaiheessa. Myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa voimme yhdessä pohtia, voisiko MEREO olla hyvä harjoittelupaikka opintojen edistämiseen.

Opiskelijat tuovat työhömme uusia näkökulmia ja uusimpia "trendejä" alalta. Yhteiset keskustelut ja asiakaskohtaamiset herättävät paljon ajatuksia, joista myös me työntekijät opimme joka kerta uutta. Opiskelijoiden ohjauksen myötä oman työn näkee eri tavalla ja alkaa pohtimaan asioita ehkä uudella tavalla. Opiskelijaa perehdyttäessä tulee tarkasteltua miksi teemme jonkin asian tietyllä tavalla sekä avattua toimintaamme ymmärrettävästi näkyväksi.

Harjoittelussa olleet opiskelijat ovat olleet aktiivisia ja aidosti kiinnostuneita oppimaan. He ovat tarttuneet ennakkoluulottomasti uusiin tilanteisiin ja syventäneet osaamistaan ikäihmisten hyvinvoinnin tukemista tulevina ammattilaisina. Opiskelijat myös sanoittavat itse loistavasti näkemäänsä ja tekevät teräviä havaintoja kokemastaan. Iso kiitos kaikille meillä olleille harjoittelijoille! <3

Seuraavassa erään geronomiopiskelijan ajatuksia harjoittelusta MEREOlla: "Ensimmäinen geronomi opintoihini liittyvä harjoittelu on takana. Olen onnellinen siitä, että sain mahdollisuuden suorittaa sen MEREO ry:ssä.

Harjoitteluni aikana pääsin osaksi työyhteisöä, jossa on asennetta ja innokkuutta työhön ja työnkehittämiseen. Asiakas ja asiakkuudet ovat aidosti keskiössä. Työyhteisössä on yhdessä tekemisen ja kokemisen ilmapiiri, vaikkakin asiakaskäynnit tehdään yksin.

Asiakastapaamiset asiakkaan kotona olivat kiireettömiä, aitoja kohtaamisia. Työntekijä loi omalla asiantuntijuudellaan ja vuorovaikutustaidoillaan turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin, jossa asiakkaan oli turvallista tuottaa puhetta vaikeistakin asioista. Yksilöllisyys, asiakkaan voimavarat ja tarpeet määrittivät jatkon suunnittelun.  Asiakkaalle saattoi riittää, että tuli "nähdyksi ja kuulluksi" ja voimaantuneena kykeni jatkamaan "matkaa". Toinen taas tarvitsi rinnalla kulkijan hieman pidemmäksi aikaa. Pääsääntöisesti asiakkaiden tarpeet liittyivät yksinäisyyden kokemuksiin sekä toimintakyvyn säilyttämiseen. 

Työntekijöiden lisäksi MEREOn vapaaehtoiset ovat todella merkityksellisiä ikääntyneille.  Harjoittelu avasi minulle etsivän vanhustyön ja varhaisen tuen merkityksen niin yksilön kuin järjestelmänkin näkökulmasta. Kolme viikkoa meni nopeasti, siihen mahtui paljon hyvää keskustelua, asiantuntevaa perehdytystä, verkostotyötä, kohtaamista ikääntyneiden kanssa, toimimista mahtavassa työyhteisössä.

Lähden vaikuttuneena ja voimaantuneena jatkamaan geronomiopintoja!

Jos kiinnostuit harjoittelusta MEREOssa, niin ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan lisää!

Sanna Huhtamo, vanhustyön asiantuntija:  

sanna.huhtamo@mereo.fi / 050 413 8903 



Vapaaehtoisten päivä 2.12.2022

Vapaaehtoisten päivää vietetään tänään perjantaina. Vapaaehtoisten päivä on kansainvälinen juhlapäivä, jota juhlitaan tänä vuonna Suomessa 2.12.2022 . Vapaaehtoisten päivän tarkoituksena on huomioida ja kiittää vapaaehtoisia heidän tekemästään tärkeästä työstä. Lisää vapaaehtoisten päivästä voi lukea Kansaisareenan sivuilta: https://kansalaisareena.fi/

Vietimme keskiviikkona 30.11. MEREOn vapaaehtoisten pikkujouluja. Kallion Uudet Martat (https://www.kallionuudetmartat.fi/) pitivät meille saippuatyöpajan ja työpajan lomassa herkuteltiin ja vaihdettiin kuulumisia - osa vapaaehtoisista olivat vasta-alkajia ja osa taas kokeneita konkareita. Ilta oli innostava ja mukava! 🤩 Kiitos kaikille osallistujille! 

Me MEREOlla haluamme kiittää kaikkia vapaaehtoisiamme tärkeästä työstänne asiakkaidemme arjen ilahduttajina ❤


Välittämisen päivää vietetään 25.11.2022

Välittämisen päivää vietetään tänä vuonna perjantaina 25.11.2022. Välittämisen päivä on Vanhus -ja lähimmäispalvelun liitto VALLI Ry:n ideoima vuosittainen tapahtuma- ja teemapäivä, jonka tarkoituksena on innostaa ja kannustaa kaikenikäisiä ihmisiä välittämään toisistaan ja etenkin ikäihmisistä arjessa.

Jokainen päivä on Välittämisen päivä - haluammekin kiittää vapaaehtoisiamme, jotka viikoittain ilahduttavat, auttavat, tukevat ja välittävät asiakkaistamme. Pienillä teoilla on iso merkitys yksinäisen ikäihmisen arjessa - oli se sitten viikoittainen puhelu, tapaaminen ulkoilun merkeissä tai kuukausittaiset kahvitteluhetket.

Julkaisimme Facebook -sivullamme videon, jolla vapaaehtoisemme ja asiakkaamme kertovat omista kokemuksistaan vapaaehtoistoiminnasta. Linkki videoon: https://fb.watch/h01Y39fS9x/

Vapaaehtoistoimintamme on sukupolvien kohtaamista, maailman parantamista kahvikupposen äärellä ja turvallisen ulkoilun takaamista - välittämistä.

Välitetään ja pidetään huolta toisistamme!

MEREOn Etsivän vanhustyön vapaaehtoistoiminta - osallisuuden tukemista vapaaehtoistoiminnan keinoin 11.8.2022

MEREOlla alkoi maaliskuussa STEAn rahoittama kolmivuotinen vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke. Hankkeessa kehitetään Etsivän vanhustyön vapaaehtoistoimintaa. Parhaimmillaan yksilöllinen vapaaehtoistoiminta tukee etsivää vanhustyötä ja asiakkaan tilannetta olemalla tukena muutoksen ylläpitämisessä.

Hankkeen tavoitteina on mm. saada lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan, lisätä eri ikäisten ja eri taustoista tulevien helsinkiläisten osallisuutta vapaaehtoisena toimimisen myötä sekä aktivoida etsivän vanhustyön asiakkaita toimimaan itse vapaaehtoisena ja näin ollen toimia vertaistukena samassa tilanteessa oleville. Toiminnassamme tärkeää on huomioida jokaisen asiakkaan yksilölliset tarpeet ja toiveet - vapaaehtoiset haetaan aina erikseen jokaiselle asiakkaalle. Työntekijä on aina mukana ensitapaamisella sekä tukena koko vapaaehtoistehtävän ajan. Lisää vapaaehtoistoiminnastamme: https://www.mereo.fi/vapaaehtoistoiminta/ .

Toimintaa koordinoi Johanna Kivistö, joka on työskennellyt MEREOlla yli kymmenen vuotta eri tehtävissä ja viimeiset vuodet vapaaehtoistoiminnan parissa. Teemme yhteistyötä niin kaupungin toimijoiden kuten järjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa sekä Vallin Etsivän vanhustyön verkostokeskuksen kanssa. Myös yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa on suunnitteilla. Mahdollisissa yhteistyökuvioissa, olkaa rohkeasti yhteydessä Johannaan, p. 050 43903140/ johanna.kivisto@mereo.fi .

Olemme saaneet tämän kuluneen reilun puolen vuoden aikana mukavasti lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan, ja asiakkaamme ovat saaneet mahtavia vapaaehtoisia oman arjen tueksi. Vapaaehtoisemme ovat käyneet asiakkaidemme kanssa ulkoilemassa, kahvittelemassa, kulttuuritapahtumissa ja kauppakäynneillä. Vapaaehtoisemme toimi myös erään asiakkaan mieskaverina ja heidän yhteinen aikansa kului kuntosalilla ja uimassa. Vapaaehtoistoiminta räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan.

Työ jatkuu - kuulumisia ja ajankohtaista tietoa toiminnasta tullaan päivittämään Facebookiin ja nettisivuille. 





MEREOn palvelutoiminta siirtyi Yrjö ja Hanna -kodeille 1.3.2022

MEREO / Vanhusten palvelutaloyhdistys ry ja Yrjö ja Hanna Kodit ovat laatineet sopimuksen liiketoimintakaupasta, jossa MEREOn palvelutoiminta ja työntekijät siirtyivät Yrjö ja Hanna Kodit -konserniin 1.3.2022.

MEREO / Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry:n tuottamat palvelut kuudessa yksikössä siirtyivät liiketoimintakauppana Yrjö ja Hanna Hoivapalvelut Oy:lle. Palvelutoiminnan tilat siirtyivät Yrjö ja Hanna -säätiön omistukseen ja asukkaiden vuokranantajaksi tuli Yrjö ja Hanna säätiö. Liiketoimintakauppa yhdisti kahden pitkäikäisen sosiaali- ja terveysalan organisaation kokemuksen, osaamisen ja laadukkaat palvelut.


Toivotamme MEREOlaiset asukkaat sekä työntekijät lämpimästi tervetulleiksi osaksi Yrjö ja Hanna Koteja. Yhdistämällä näiden kahden organisaation tietotaidon meistä tulee entistä vahvempi sote-alan toimija ja palveluiden tuottaja. Näin voimme kehittää palveluita ja henkilöstöä entisestään. Tämän päivän kilpaillussa tilanteessa, jossa palveluille on kova kysyntä, on osaavan henkilöstön ja laadukkaasti tuotettujen palveluiden merkitys todella suuri. Siksi onkin todella hienoa, että saamme yhdistää voimavaramme juuri MEREOn kaltaisen arvopohjaisen yrityksen kanssa, toteaa Yrjö ja Hanna säätiön toimitusjohtaja Petri Kokkonen. 

MEREOn nykyisten asiakkaiden palveluiden jatkuvuus turvataan ja tuttu henkilöstö siirtyy Yrjö ja Hanna Hoivapalveluiden palvelukseen. Yksiköiden toimintaa lähdetään kehittämään yhdessä asukkaiden, heidän omaistensa ja henkilöstön kanssa. Teemme tiivistä yhteistyötä myös palveluja ostavien kuntien kanssa asukkaidemme parhaaksi.

Olemme toteutuvasta kaupasta iloisia erityisesti MEREOn asukkaiden ja henkilöstön vuoksi. Yrjö ja Hanna Kodit on hyvin samankaltainen, arvopohjainen ja voittoa tavoittelematon yhteiskunnallinen yritys kuin MEREO, toteaa MEREOn hallituksen puheenjohtaja Sirpa Kotola.

Yli 25 vuotta toiminut, kokonaan kotimainen Yrjö ja Hanna -säätiö omistaa ja ylläpitää seniori- ja palvelutaloja sekä asumisoikeuskohteita. Kiinteistöjä on kaikkiaan 25, Helsingistä Rovaniemelle. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys tuottaa hoivapalveluja taloissamme asuville vanhuksille, vammaisille ja muille arjessa apua tarvitseville.

MEREO / Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry jatkaa toimintaansa yleishyödyllisenä yhdistyksenä ja jatkaa hyvää ja paljon arvostusta saanutta Etsivää Vanhustyötä.


MEREOn Etsivän vanhustyön vuosi 2021 (17.1.2022)

MEREO:n Etsivässä vanhustyössä kohdattiin vuoden aikana yhteensä 180 asiakasta ympäri Helsinkiä. Valtaosa asiakkaista tarvitsi apua kotikynnyksen ylittämiseen, keskusteluseuraa tai apua yksinäisyyteen. Työntekijät tapasivat asiakkaita erilaisia tilanteita ratkoen yhteensä 313 kertaa vuoden aikana. Asiakaspuheluita kertyi yhteensä 1109 kpl. Omia vapaaehtoisia hankkeeseen saatiin 35 kpl pääasiassa ulkoilukavereiksi etsivän vanhustyön asiakkaille.

Etsivässä vanhustyössä saatiin myös hyviä uutisia joulukuussa, kun STEA julkaisi avustusehdotukset vuosille 2022- 2024. Olemme asiakaskunnan tarpeista käsin alkaneet kehittää Etsivän vanhustyön omaa vapaaehtoistoimintaa. Nyt saimme STEAlta myönteisen avustusehdotuksen Etsivän vanhustyön tuetun vapaaehtoistoiminnan 3- vuotiselle kehittämishankkeelle. Lopulliset avustuspäätökset vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö alkuvuodesta 2022.

Toiminnan tarkoituksena on yksinäisyyttä ja osattomuutta kokevien kotona asuvien yli 65-vuotiaiden osallisuuden lisääminen ja toimintakyvyn ylläpitäminen etsivän työn ja vapaaehtoistoiminnan avulla.