Ihmisenä ihmiselle – MEREOn vapaaehtoistoiminta tuo merkityksellisyyttä arkeen

09.01.2023

MEREOn Etsivässä vanhustyössä tapaamme ikäihmisiä ympäri Helsinkiä erilaisissa tilanteissa: on yksinäisyyttä, elämänhallinnan haasteita, kotikynnyksen kasvamista, pelkoja ja sosiaalisten kontaktien puutetta. Koronan vaikutukset näkyvät asiakkaissamme hyvin vahvasti ja kotoa pois lähteminen on vaikeaa - siihen kaivataan monesti toista ihmistä tueksi.

Tällöin MEREOn vapaaehtoistoiminta tulee mukaan kuvioihin. Vapaaehtoistoiminnan suunnittelija tapaa aina ensin asiakkaan ja kuuntelee hänen tarpeensa ja toiveensa vapaaehtoisen suhteen. Toimintamme perustuu asiakkaan osallisuuteen ja siihen, että me työntekijät autamme, ohjaamme ja kannustamme asiakasta tekemään arjestaan ja elämästään omannäköistä. Osallisuus merkitsee mukanaoloa, vaikuttamista sekä huolenpitoa ja yhteisesti rakennetusta hyvinvoinnista osalliseksi pääsemistä. Osallisuus on vaikuttamista oman elämänsä kulkuun, mahdollisuuksiin, toimintoihin, palveluihin ja joihinkin yhteisiin asioihin (THL 2017. Isola, yms.).

Monesti asiakkaamme toivovat ulkoiluun kaveria, mutta se on usein vain se helpoin keino lähteä mukaan toimintaan - niin asiakkaana kuin vapaaehtoisenakin. Vapaaehtoisen ja asiakkaan on helppo lähteä tutustumaan toisiinsa "puolueettomalla" maaperällä yhdessä ulkoillen. Muutaman ulkoilukerran jälkeen löytyykin yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja seuraavalla kerralla tavataankin kahvittelun merkeissä läheisessä kahvilassa tai talvitakkiostoksilla kauppakeskuksessa.

Vapaaehtoisesta tulee asiakkaalle "se oma henkilö" kenen kanssa voi jakaa ilot ja surut, huolet ja murheet, joita ei ehkä omille lapsilleen tai muille omaisille halua kertoa. Vapaaehtoisen ja asiakkaan suhde perustuu molemminpuoliseen aktiivisuuteen ja osallisuuteen - parit voivat tavata säännöllisesti tiettyinä päivinä tai sitten yhdessä erikseen sopien, kummallekin sopivana ajankohtana. Asiakkaamme ovat kuvanneet suhdettaan omaan vapaaehtoiseensa mm. "kuin oikea ystävä", "tulee hyvä olo, kun on joku, joka välittää ja on joku kenestä saa välittää", "en poistuisi kotoa ilman omaa vapaaehtoistani". Suhteet voivat muodostua hyvinkin merkityksellisiksi niin asiakkaalle kuin vapaaehtoisellekin. Aina näin ei kuitenkaan tarvitse olla - osa asiakkaista toivoo vain ihmistä esimerkiksi ulkoiluun tueksi eikä siitä muodostu elämää mullistavaa suhdetta vapaaehtoisen kanssa - näin myös vapaaehtoinen saa kevyen ja helpon tavan aloittaa vapaaehtoistoiminnan.

Kirjoittaja Johanna Kivistö, MEREOn vapaaehtoistoiminnan suunnittelija

Lähteet: Isola, Anna-Maria, yms. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2017 https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135356/URN_ISBN_978-952-302-917-0.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

Kuva: Pixabay.com