Suosi paikallista - Etsivä vanhustyö ja yhteisöllisyys

20.11.2020

Syksyllä 2020 ilmoittelimme alueellisilla Facebook-sivuilla: "Iäkäs asiakkaamme etsii juttuseuraa. +80-vuotias naispuoleinen asiakas Pihlajamäestä kaipaisi juttukaveria, joka soittelisi hänelle kerran viikossa aamupäivisin ja kyselisi kuulumisia. Jos haluat piristää vanhan ihmisen arkea, ole yhteydessä, niin välitämme teidät yhteen! "

Korona- aika on koskettanut erityisesti yksineläviä ikäihmisiä. Koronan myötä monen ikäihmisen tavanomaiset harrastustoiminnot ovat jääneet tauolle ja yhä useampi ikäihminen on jäänyt näin erilaisten yhteisöllisten toimintojen ulkopuolelle ja moni on kertonut kokeneensa, että yhteiskunta olisi hylännyt heidät.

Silti yhteisö ei ole hylännyt

Yhteisöllisyys, välittäminen ja halu auttaa toisia ovat nousseet uuteen arvoon koronakriisin myötä. Korona-aikana yhteisöllisyys on näkynyt muun muassa rappukäytäviin ja Facebookiin ilmestyvin kauppa-apu ilmoituksin ja myös yhteydenottoina vapaaehtoisjärjestöihin.

Lähellä kotia löytyvät yhteisöt ovatkin tärkeitä iäkkäiden hyvinvoinnin kannalta. Ikäihmisten hyvinvointiin vaikuttaa lähiyhteisön tarjoamat palvelut ja sen mahdollistamat sosiaaliset suhteet, jotka luovat myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. Naapuriapua ja keskinäistä riippuvuutta pidetäänkin positiivisesti hyvinvointiin vaikuttavana tekijänä, etenkin silloin kuin yksin asuminen ja pienituloisuus vaikuttavat hyvinvointiin. (Kauronen 2017: 76.)

Vapaaehtoisen ja mielekkään tekemisen löytyminen läheltä kotia mahdollistaa sekä yhteisöllisyyttä että kuuluvuuden tunnetta yhteisöissä. Varsinkin korona-aikana naapurustosta löytyvä vapaaehtoinen saattaa toimia iäkkään siteenä yhteisöön. Vapaaehtoistoiminnan organisoinnin keinoin voidaankin tuoda niitä alueella asuvia yhteen, joilla on aikaa ja halua auttaa sekä niitä, jotka vastavuoroisesti tarvitsevat tukea.

Pienillä teoilla on suuri merkitys!

Välittämisen päivää vietetään tänä vuonna 27.11.2020.

Iäkästä naapuria huomioimalla, vaikka tervehdyksin, kyselemällä vointia ja auttamalla arjen pienissä askareissa, voi tukea merkittävästi hänen hyvinvointiaan ja turvallisuuden tunnettaan.

Eräskin lähialueella asuva ikäihminen tokaisi minulle: "Kun kävelet tästä ohi, voisitkin soittaa minulle, niin voimme vilkuttaa toisillemme ikkunasta!". Näinkin pienellä teolla, ikääntynyt voi kokea olevansa osa yhteisöä ja naapurustoa.

Valli.fi Etsivän vanhustyön verkostokeskuksen sivuilla voit kertoa, miten sinusta on välitetty.

Kirjoittaja on geronomiopiskelija Niina Juppi-Lehtelä Metropolia Ammattikorkeakoulusta, joka tekee opintojen viimeistä harjoittelua MEREOn Etsivässä vanhustyössä. "Läpi opintojen minua on innostaneet etsivä vanhustyö, vapaaehtoistoiminta, yksinäisyyden ehkäisy, ageing place- ajattelu sekä yhteisölliset keinot ikäihmisten elämänlaadun tukemisessa."

Lähteet:

Kauronen, Marja-Leena 2017. Terveyden edistäminen osana vanhustyön strategista johtamista. Teoksessa: Kulmala, Jenni 2017. Parempi vanhustyö. Menetelmiä johtamisen kehittämiseen. PS-Kustannus. Juva 2017.

Julkaistu 20.11.2020