Vapaaehtoisena koronan aikaan

Vuosi 2020 toi mukanaan koronapandemian ja sen myötä monta muutosta meidän työhömme. Hoitohenkilökunta on ollut tarkkana muuttuvien rajoitusten ja ohjeiden kanssa ja omaiset ovat joustaneet vierailuaikojen ja säädösten tiukentuessa. Olemme tehneet digiloikan kaikkialla, missä se on ollut mahdollista.

MEREO on yleishyödyllinen yhdistys ja se näkyy etenkin vapaaehtoistoiminnassa, jossa järjestöllä on pitkät perinteet. Normaalisti joka yksikössä on omia vapaaehtoisia, jotka ulkoilevat, juttelevat, lukevat, kahvittelevat, askartelevat ja pelailevat asukkaiden kanssa. He ovat mukana järjestämässä erilaisia juhlia ja toimivat apukäsinä retkillä. He vetävät palvelutalojen asukkaille erilaisia kerhoja ja ryhmiä ja suunnittelevat arkea piristäviä tapahtumia. He ovat ystäviä yksinäisille kotona-asuville ikäihmisille. Kaikkiaan vapaaehtoiset ovat korvaamaton osa MEREOn yhteisöä.

Korona kuitenkin on estänyt suurelta osin meidän normaalin vapaaehtoistoimintamme viime vuoden maaliskuusta asti. Mitä sitten vapaaehtoiset ovat tehneet viime vuonna ja millaisia tehtäviä meillä on nyt tarjota vapaaehtoisille?

Ulkoilu – vaikka korona rajoittaa asukkaiden tapaamista sisällä, ulkoilu on ollut vuoden 2020 hitti myös vapaaehtoistoiminnassa. Vapaaehtoiset ovat käyneet ulkona niin ryhmäkotien kuin Etsivän vanhustyön asiakkaiden kanssa. Tarve ulkoilukavereille on ollut koko ajan kasvava, sillä kodin kynnys muuttuu sitä korkeammaksi, mitä kauemmin ikäihmiset joutuvat rajoittamaan liikkumistaan.

Ulkoilua Kampissa kesällä 2020.Soittelu – vaikka asukkaita ei ole päässyt juuri tapaamaan sisätiloihin, juttukaverintarve on silti olemassa. Soittelukaverit ovat tuoneen asukkaiden ja asiakkaiden arkeen iloa, kun on ollut joku ulkopuolinen, kenen kanssa on päässyt purkamaan maailman menoa ja höpisemään kaikenlaista mukavaa. Puhelimen tai videopuhelun kautta on pystytty myös esimerkiksi pelaamaan tietovisaa tai lukemaan runoja.

Ulkotapahtumat – sisällä ei ole tapahtumia pystynyt järjestämään, mutta onneksi pitkä syksy ja lämmin kesä takasivat sen, että saimme muutaman konsertin ja pihatapahtuman pidettyä. Monta iloista hetkeä vietettiin nauttien musiikista parvekkeilla tai pihapenkeillä ja jopa grillijuhlia pystyttiin järjestämään pienissä porukoissa.

Pihakonsertti kesällä 2020.
Etävapaaehtoistoiminta – etävapaaehtoistoimintaa käynnisteltiin pienimuotoisesti viime vuonna ja tänä vuonna kokeilut jatkuvat. Haluaisitko esimerkiksi pelata tietovisaa videopuhelun kautta tai lukea uutisia tai runoja asukkaalle? Muisteletko kaiholla kirjekaveriaikoja ja haluaisit alkaa kirjoittelemaan koko ryhmäkodin kanssa kirjeitä tai postikortteja? Onko sinulla joku muu etäidea, jonka voisimme yhdessä toteuttaa? Kerro se meille niin mietitään, miten voimme jakaa hyvää mieltä turvallisesti näin koronan aikana!

Kirjeitä Matinkylän ryhmäkodille.
Lisätietoja vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta Johannalta:

050 439 3140


MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry
Leppäsuonkatu 4 A, 00100 Helsinki