MEREO Myyrmäki 1-v

Syntymäpäiviä juhlittiin kakkukahveilla.MEREO Myyrmäen ryhmäkoti avattiin jälleen reilu vuosi sitten 24.2.2020. Ryhmäkoti aukesi juuri ennen kuin koronapandemia iski voimalla Suomeen maaliskuussa ja sen ensimmäinen vuosi onkin kulunut koronarajoitusten kanssa tasapainoillessa.

Ryhmäkoti sijaitsee keskeisellä paikalla Liesitorin vieressä Vantaan Myyrmäessä, vain kivenheiton päässä asemalta. Aikaisemmin ryhmäkodin tiloissa toimi muistisairaiden ikäihmisten ryhmäkoti, mutta nyt yksikkö on erikoistunut kehitysvammaisiin ja erityisesti autismikirjon asiakkaisiin. Ensimmäisen vuoden aikana ryhmäkotiin on muuttanut kahdeksan asukasta ja vielä on tilaa neljälle. Asukkaat ovat nuoria aikuisia, joilla riittää puuhaa ja tekemistä.

Korona on näkynyt uuden ryhmäkodin toiminnassa alusta asti monella tapaa. Ruokailuaikoja on porrastettu ja asukkaita ohjataan pitämään etäisyyttä toisiinsa. Käsihygieniaan kiinnitetään arjessa erityistä huomiota. Asukkaiden käyntejä kaupoissa ja ravintoloissa on jouduttu rajoittamaan. Ohjaajat käyttävät maskeja, mikä on vaikeuttanut sanatonta kommunikointia. Omaiset ovat kuitenkin saaneet vierailla ryhmäkodissa, heitä on ohjeistettu suojautumaan asianmukaisesti.

Onneksi vuoden aikana on voitu tehdä myös kaikkea mukavaa koronasta huolimatta. Ryhmäkodissa on ulkoiltu paljon. Läheisessä Myyrmäen urheilupuistossa asukkaat ovat päässeet pomppimaan trampoliineilla ja temppuilemaan köysiradalla. Kesällä käytiin retkellä Haltialan kotieläintilalla, kahviloissa sekä torilla jäätelöllä! Sisällä on pidetty yhdessä elokuvailtoja sekä leivottu ja herkuteltu. Lisäksi ryhmäkodissa on muun muassa askarreltu, maalattu ja jumpattu. Joka viikko pidetään asukaskokous, jossa päätetään viikon virikehetken ohjelma, käydään kuulumisia läpi ja suunnitellaan seuraavan viikon kauppalistaa sekä ruokatoiveita. Ryhmäkodissa on käynyt säännöllisesti koiravieraita, joista asukkaat ovat olleet onnellisia.

Onnittelukortti koko ryhmäkodille.Mikä asia on sitten jäänyt parhaiten mieleen vuodesta? ”Arki on ollut täynnä hauskoja arjen kommelluksia, asukkaat ovat sopeutuneet ryhmäkotiasumiseen hyvin. Ryhmäkodin ilmapiiri on iloinen, tänne on mukava tulla myös työvuoroon. Asukkaat kertovat viihtyvänsä”, kuuluu vastaus. Kevättä ja kesää varten suunnitelmat ovat toiveikkaat: ”Toivomme, että rajoitukset hellittävät koronarokotusten myötä pian ja pääsemme kunnon retkille. Asukkaat odottavat, että pääsemme koko porukan voimin kahvilaretkille. Keväällä istutamme parvekkeelle kukkia ja yrttejä.”

Yksivuotiasta ryhmäkotia juhlittiin kakkukahveilla.

Lämpimät onnittelut koko ryhmäkodille!

Syntymäpäiväherkkuja.


MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry
Leppäsuonkatu 4 A, 00100 Helsinki