Luonto hoitaa ja elvyttää

Anne kertomassa luotolähtöisen toiminnan vinkkejä Etsivän vanhustyön työntekijöille.Kamppi2:n ryhmäkodin kanssa retkellä Alppiruusupuistossa.Meillä oli ilo saada kesäkuuksi MEREOon työharjoitteluun luonto-ohjaajaopiskelija Anne Rauma.

Anne opiskelee luonto- ja ympäristöalaa koulutuskeskus Salpauksessa Asikkalassa. MEREOlla hän pääsi kehittämään asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa yhdessä luontolähtöistä viriketoimintaa eri yksiköissä.

Luonnon vaikutuksista ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle on jo maailmanlaajuisestikin paljon tutkittua tietoa ja luontoa käytetään yhä enemmän hyvinvoinnin tuojana ja terveyden tukijana. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä voi vähentää kipua ja sairastavuutta sekä lisätä onnellisuutta. (Katso esim. , ja .)

Iloinen asukas Herttoniemen ryhmäkodin luontoretkellä.Anne ehti harjoittelunsa aikana työskennellä sekä muistisairaiden että kehitysvammaisten kanssa. Yhdessä asukkaiden kanssa he tekivät pieniä retkiä lähiluontoon ja puistoihin mm. tutkien luonnon yksityiskohtia, haistellen kukkia, maistellen villivihanneksia, seuraten sorsaperheiden elämää, muistellen asukkaiden luontomuistoja, etsien yksityiskohtia ryhmäkodin luontoaiheiseen valokuvanäyttelyyn ja laulaen luontoaiheisia lauluja. Luonto tuli myös sisään ryhmäkotiin linnunlaulun, kasvien, käpyjen ja kivien muodossa. Annen Muru-koiran tuoma tassutervehdys toi iloa Matinkylän ryhmäkodeissa ja päivätoiminnassa.

”Luontolähtöinen viriketoiminta antaa asukkaille mahdollisuuden nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista, herättää muistoja ja tunteita, aktivoida ja rauhoittaa”, kertoo Anne."

Suuri kiitos Annelle harjoittelusta ja luontohetkistä meidän asukkaiden kanssa!

Luontoaiheinen valokuvanäyttely ryhmäkodissa.
Luonto hoitaa ja elvyttää.


MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry
Leppäsuonkatu 4 A, 00100 Helsinki