Henkilökunta kertoo 1

Vaikka suurinosa MEREOn palveluista keskittyy ikäihmisille, tarjoamme myös palveluita kaikenikäisille kehitysvammaisille. MEREO Martinlaakso on 9-paikkainen ryhmäkoti yli 18-vuotiaille kehitysvammaisille nuorille, jotka ovat ympärivuorokautisen palveluasumisen tarpeessa. Ryhmäkoti on erikoistunut autismin kirjon asiakkaiden tukemiseen. Nuorten ryhmäkoti on ollut toiminnassa vuodesta 2017 alkaen.

Kysyimme ohjaaja Sampsa Aarniolta, millaista on arki nuorten kehitysvammaisten ryhmäkodissa?

Lyhyesti sanottuna mukavaa, mutta välillä myöskin päivät ovat hektisiä sekä tilanteet muuttuvia.

 

Arki nuorten kanssa on arjessa pysymistä ja selviytymistä. Jokaisen nuoren yksilöllinen päivästruktuuri ja viikko-ohjelma tukevat heidän arkeaan ja elämänhallintaansa. Päivittäinen arki on välillä hyvinkin kivutonta ja toisinaan taas hyvin työlästä, jos on paljon muuttuvia tekijöitä, kuten juhlia, pyhiä ynnä muuta sellaista, jotka sekoittavat tutun- ja turvallisen päivärytmin ja ympäristön.

 

Toimimme aktiivisesti yhteistyössä perheiden kanssa, yhdessä moniammatillisena työryhmänä, sekä päivätoimintakeskuksien, että asiakkaiden tukihenkilöiden ja verkostojen kanssa.  Ryhmäkodissa järjestetään lisäksi virkistystoimintaa ja ulkoilua päivittäin asukkaiden mieltymysten mukaisesti. Toiminnassa korostamme asiakkaiden itsemääräämisoikeuden toteutumista.

 

Onko teillä jotain erityisiä suunnitelmia tälle vuodelle (2019)?

Olemme lisänneet syksylle aktiviteettien tarjontaa ja haluamme mahdollistaa enemmän asukkaiden osallistumista kotitöihin heidän vointinsa ja toimintakykynsä mukaan. Pidämme esimerkiksi viikoittaisia asukaspalavereja, suunnittelemme yhdessä asukkaiden kanssa tulevien viikkojen ohjelmaa sekä jo hyvissä ajoin joulua ja loppuvuotta.

 

Sampsa, sinä teet tällä hetkellä yövuoroja, millaista se on?

Se on mielekästä ja motivoivaa. Minulle sopii yksi tietty rytmi paremmin kuin vuorotyö, sillä se helpottaa oman elämän ja arjen suunnittelua. Monella kuitenkin on yövuoroista ennakkoluuloja – yötyötä jaksaa tehdä, kun nukkuu tarpeeksi ja huolehtii muutoinkin yleiskunnostaan.

 

 

Tutustu mereolaiseen:

 

Kuka olet?

Sampsa Aarnio.

Milloin olet tullut MEREOon?

Kaksi vuotta sitten, kun Martinlaakson Autismi ja -kehitysvammayksikkö avattiin.

 

 

Olen aikaisemmin työskennellyt kehitysvammaisten laitospalveluissa lähemmäs kymmenen vuotta, viimeiset vuodet myös luottamusmiehenä.

Mitä teet MEREOlla?

Olen yöhoitaja, edustaja / kehitysvammaisten asumispalveluissa.

Mikä on parasta työssäsi?

Jokainen päivä on erilainen, mutta aina yhtä tärkeä ja merkityksellinen. Työ, joka välillä ei tunnu edes työltä – ehkä se tunne on parasta. 😊 Oman työn koordinointi sekä mielekäs ja toimiva yhteisöllisyys arjen keskellä.

Tärkeimpänä on, että meillä asiakas voi elää omaehtoista elämää ja kokea itsensä tärkeäksi. Martinlaakson ryhmäkodissa, kuin muissakin MEREOn ryhmäkodeissa ”jokainen on hyvän paikan ansainnut”. MEREO tuo elämään ajanvietettä, tekemistä ja mukavaa seuraa, joista voi nauttia oman tahdon ja valintojen mukaan.

Mikä on paras muistosi MEREOsta?

Ei lähinnä mitään tiettyä muistoa, mutta parhaita asioita MEREOssa on aina ollut avoin vastaanotto, henkilökunnan yhdenvertaisuus sekä yhdistyksen arvot.

Terveisiä?

Terveisiä ja tsempit kaikille MEREOon!!

Työkaverit ja työilmapiiri ovat varmasti tärkeimmät työhyvinvointiin vaikuttavat asiat – Pidetään toisista huolta! 😊

 MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry
Leppäsuonkatu 4 A, 00100 Helsinki