Onnea MEREO 30 vuotta! Vapaaehtoisena iloa tuomassa

Hyvää vapaaehtoisten viikkoa!

 

Vapaaehtoisten viikkoa, joka huipentuu vapaaehtoisten päivään, vietetään tänä vuonna 29.11.–5.12.2019. MEREOlla on paljon aktiivisia vapaaehtoisia, jotka käyvät ilahduttamassa meidän asiakkaitamme. Osa vapaaehtoisista on ollut mukana toiminnassa jo yli 10 vuotta!

 

MEREOlla vapaaehtoinen sitoutuu toimintaan omien aikataulujensa puitteissa ja voi myös valita itselleen mielekkäät vapaaehtoistoiminnan tavat. Vapaaehtoiset käyvät esimerkiksi juttelemassa, lukemassa tai pelailemassa ryhmäkodeissa. He voivat myös toimia asiointiapuna tai ulkoilla asiakkaiden kanssa. Etsivän vanhustyön vapaaehtoiset toimivat henkilökohtaisina vapaaehtoisina hankkeen asiakkaille ja tapaavat heitä asiakkaan kotona tai kaupungilla. Vapaaehtoiset voivat myös vetää erilaisia ryhmiä, kuten tuolijumppaa, bingoa, musaklubia, tietovisaa tai runokerhoa. He myös suunnittelevat ja järjestävät erilaisia tapahtumia yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Vapaaehtoiset tuovat toiminnallaan iloa, seuraa ja tekemistä meidän asukkaidemme elämään ja näin parantavat suoraan heidän henkistä ja fyysistä toimintakykyään. Vapaaehtoisten työ on todella tärkeää ja merkityksellistä.

 

MEREO tukee vapaaehtoisia toiminnassa järjestämällä erilaisia koulutuksia ja virkistäytymisiä pitkin vuotta. Vapaaehtoisten tapaamisissa vapaaehtoiset pääsevät vaihtamaan ajatuksia toistensa kanssa ja saamaan vertaistukea. Jokainen vapaaehtoinen haastatellaan ja perehdytetään toimintaan ennen sen aloittamista. Alla vapaaehtoisemme Pirjo ja Päivi kertovat lyhyesti omista kokemuksistaan MEREOn vapaaehtoisina!

 

 

Tutustu mereolaisiin

 

Kuka olet?

Pirjo Munck. Olen eläkkeellä, ja asun Leppäsuon palvelutalossa.

Milloin olet tullut MEREOon?

Muutin palvelutaloon kesäkuussa 2018. Vapaaehtoistoimintaan tulin mukaan viime talvena.

Mitä teet MEREOlla?

Olen yksi palvelutalon asukasvapaaehtoisista. Meitä on neljä yhteensä. Olemme järjestäneet kerhoiltapäiviä joka toinen keskiviikko viime huhtikuusta lähtien. Sitten meillä on uutena kokeiluna ollut asahi-ryhmä joka toinen torstaiaamu. Eli joka viikko on jotakin tarjolla talon asukkaille.

 

Keskiviikkokerhossa on pyritty yhdistämään hyöty ja huvi. Kutsumme kerhoomme vieraita, ja joka toinen kerta on sisällöltään sellaista asiaa, joka hyödyttää ja helpottaa arkipäivän elämää ja joka toinen kerta pyritään järjestämään viihdyttävämpää ohjelmaa, kuten kulttuuria, musiikkia yms. Tavoitteena on, että ihmiset saisivat siitä monenlaista virikettä elämäänsä.

 

Mieleenpainuvimpia kertoja on ollut keväällä järjestetty pianokonsertti. Syksyllä erityisen hyödyllisiä kertoja on ollut se, kun pankkien asiantuntijat tulivat vierailulle kertomaan sähköisistä verkkopankkitunnuksista ja edunvalvontavaltuutusta käsittelevä kerta. Talossa toimii myös virkistystoimikunta, joka järjestää erilaista ohjelmaa, ja talon asukkaiden vapaaehtoistoiminta täydentää sitä toiminnallaan.

Mikä on parasta vapaaehtoistoiminnassa?

Parasta on ollut tutustua uusiin ihmisiin. Ja hienoa on ollut, että olemme saaneet MEREOn vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta paljon apua ja tukea toimintaan.

Mikä on paras muistosi MEREOsta?

Parasta on ollut huomata, että palvelutalon asukkaiden ja MEREOn yhteistyö toimii.

Mitä olet itse saanut vapaaehtoistoiminnasta?

Kun muutin tähän taloon, toivoin että talossa olisi yhteisöllistä toimintaa, josta saisi tukea arkielämään. Tällaista tukea olen saanutkin, ja pidän sitä hyvin arvokkaana.

Terveisiä?

Talon asukkaille terveisiä: Tervetuloa kaikki asukkaat mukaan meidän tilaisuuksiimme!

 

MEREOlle: Tehdään tästä talosta entistä iloisempi ja viihtyisämpi yhdessä!

 

 

 

Kuka olet?

Päivi Hakkarainen, 60v. Asun Martinlaaksossa Vantaalla. Työelämästä poissa olen ollut noin kymmenen vuotta ja olen tämän aikani täyttänyt erilaisilla vapaaehtoistoiminnalla ja omilla harrastuksilla.

Milloin olet tullut MEREOon?

MEREO oli silloin nimeltään Vanhusten palvelutaloyhdistys. Se oli syyskuussa 2008. Näin silloin lehdestä kurssi-ilmoituksen ja ilmoittauduin mukaan, kun olin jo miettinyt, että jotain vois tehdä.

Mitä teet MEREOlla?

Toimin vapaaehtoisena. Aloitin toiminnan Martinpuiston palvelutalosta Martinlaaksosta. Heti kurssin jälkeen mietittiin, mitä voisin lähteä tekemään. Aloitettiin lehdenlukemisella, jota kävin tekemässä kolmena aamuna viikossa. Sitten tuli heti melkein mukaan myös tietovisailukerho. Meillä oli myös lauluhetkiä, jolloin laulettiin yhdessä tuttuja kansallislauluja ja koululauluja. Saatoin myös lukea kirjasta tarinaa ja sitten me keskusteltiin siitä. Martinlaaksossa tein tätä vapaaehtoistoimintaa toista vuotta ja sitten pikkuhiljaa kerho kutistui ja kutistui, kun osallistujat jäivät pois kukin omista syistä. Samana vuonna 2008 loppuvuodesta aloitin kuitenkin myös tietovisailun Myyrmäessä, Liesitorin palvelutalolla.

 

Myyrmäessä olen alusta asti vetänyt tietovisaa  kaikille talon asukkaille. Olen tehnyt sitä kohta 11,5 vuotta, kesät mukaan lukien. Vielä ei ole kysymykset loppuneet, niitä onneksi saa eri kirjoista. Kirsti Koivulan kirjat ovat olleet hyvä tiedonlähde. Kysymysten laatu ja tekeminen on muuttunut osallistujien mukaan. Itsekin hain toiminnalle muotoa ja nyt parin vuoden aikana se on muotoutunut tämän ryhmän näköiseksi. Meillä on esimerkiksi ollut musiikkibingoa ja lintubingoa. On tullut kehiteltyä omia leikkejä vuosien varrella. On ollut myös pakko kehittää itseään, että ei itse kyllästyisi!

Parhaimmillaan tietovisassa, jonka kestoaika on tunti, on käynyt 25 asukasta, nyt lähiaikoina noin 15-18 asukasta.

Mikä on parasta vapaaehtoistoiminnassa?

Tuottaa iloa ja saada ihmiset nauramaan. Tarkoitus on, että ihmiset tulevat uudestaan kerhoon.

 

Kerhon vetämisessä saa myös itsevarmuutta ja oppii toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Saan myös esiintymiskokemusta ja oppii ottamaan kaikki huomioon myös aremmat osallistujat: mukaan voi tulla myös kuunteluoppilaana!

Mikä on paras muistosi MEREOsta?

Ei ehkä mitään ylitse muiden. Se on ollut mukavaa, kun saa tavat muita vapaaehtoisia. Ne koulutukset ja virkistäytymiset, joita MEREO on järjestänyt ja joissa on päässyt juttelemaan muiden vapaaehtoisten kanssa. Nyt kun niissä on käynyt säännöllisemmin, on myös oppinut tuntemaan toisia vapaaehtoisia.

Mitä olet itse saanut vapaaehtoistoiminnasta?

Välillä tietysti tuntuu siltä, että ei jaksaisi lähteä vapaaehtoistoimintaan, mutta kuitenkin aina tulee hyvä olo kun käy tehtävän suorittamassa. Ne aplodit, jotka joskus saan, tekevät hyvää sisuskaluille! :) Se tuntuu hyvältä, kun porukka on mukana ja viihtyy.

Tämä ei ole ainut vapaaehtoishomma mitä teen, mutta yksi neljästä, mitä teen aktiivisesti. Tästä saa myös itselle aivotreeniä, mikä ehkäisee muistisairautta, tympääntymistä yms.

Terveisiä?

Kaikille vapaaehtoistoiminnalle vähänkin kiinnostuneille: Lähtekää mukaan toimintaan, niin löydätte itsestänne uuden ihmisen!MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry
Leppäsuonkatu 4 A, 00100 Helsinki