Onnea MEREO 30 vuotta! Menoa ja meininkiä muistisairaiden ryhmäkodissa

MEREOn ydinosaamiseen kuuluvat erilaisten palveluiden tuottaminen ikäihmisille. Tuemme myös muistisairaita monella tavalla heidän arjessaan. MEREOlla on kolme muistisairaille ikäihmisille suunnattua ryhmäkotia: 

Helsingin Kampissa ja Lauttasaaressa sekä Espoon Matinkylässä. 


Lauttasaaren ryhmäkoti on MEREOn ensimmäisiä asumispalvelua tarjoavia yksiköitä. Siellä on tällä hetkellä 18 asukasta ja ryhmäkodin arki on heidän näköistään. Vastaava sairaanhoitaja Christine Rühlmann kertoo siitä meille lisää.

Christine, millaista on teidän ryhmäkodin arki?

Teemme asukkaiden arjesta mahdollisimman heidän näköistään arkea. Otamme asukkaiden toiveet, tavat ja tottumukset hoidossa huomioon. Esimerkiksi, jos asukas on tottunut nukkumaan aamuisin pitkään tai käymään monta kertaa viikossa suihkussa, mahdollistamme tämän hänelle. Iltapäivisin meillä on aina tarjolla jotain aktiviteettia. Mieluisimpia toimintoja ovat bingo, lukupiiri ja tuolijumppa. Meillä käy myös vapaaehtoisia, joiden työ on hyvin tärkeää. He esimerkiksi auttavat vanhuksia ulkoilemaan.

Millaista toimintaa olette suunnitelleet tälle syksylle tai ensi vuodelle?

Otamme juhlapyhät huomioon ja keksimme aina jotain pientä kivaa näihin päiviin. Omaisten päiviä vietämme kaksi kertaa vuodessa, nyt joulukuussa meillä on koko ryhmäkodin puurojuhla. Kesäisin vietämme paljon aikaa ulkona ja meillä on Lauttasaaressa aivan ihanat merimaisemat, joista pääsee nauttimaan.  Viime kesänä meillä oli rapujuhlat ja tulevana vuonna aiomme pitää venetsialaiset. Työntekijät keksivät aina hyviä toimintaideoita. Nytkin eräs työntekijä keksi, että leipoisimme pullapoikia asukkaille joululahjaksi ja laittaisimme ne paperipussiin niin kuin he ovat lahjansa lapsena tottuneet saamaan.

 

 

Tutustu mereolaiseen

Kuka olet?

Olen Christine Rühlmann.

Milloin olet tullut MEREOon?

Elokuussa 2017.

Mitä teet MEREOlla?

Toimin vastaavana sairaanhoitajana Lauttasaaren ryhmäkodissa.

Vastaava sairaanhoitaja toimii yksikön lähiesimiehenä. Työni on hyvin monipuolinen ja kiinnostava. Osallistun päivittäiseen hoitotyöhön 2-3 päivänä viikossa. Olen vastuussa päivittäisen hoitotyön sujuvuudesta, hoitotyön laadun ja lääkehoidon turvallisuuden varmistamisesta. Teen henkilöstöjohtamista, eli huolehdin siitä, että työntekijät voivat hyvin, teen työvuorosuunnittelua ja olen vastuussa resursoinnista. Olen palveluvastaavan mukana haastattelemassa uusia työntekijöitä. Perehdytän uusia työntekijöitä, pidän tiimin viikkopalavereita ja vuosittaiset kehityskeskustelut työntekijöille. Huolehdin omalta osaltani laskutuksesta ja budjetissa pysymisessä, esimerkiksi tarkistan tehdyt tilaukset. Lisäksi teen hyvin paljon omaisyhteistyötä ja yhteistyötä muiden tahojen kanssa, esimerkiksi lääkäripalveluiden ja fysioterapeuttien kanssa. Teen paljon kirjallisia töitä, muun muassa toimintasuunnitelman ja yksikön kehittämissuunnitelman yhdessä palveluvastaavan kanssa. Lisäksi teen jatkuvaa kehittämistyötä yhdessä työntekijöiden kanssa. Esittelen ryhmäkodin tiloja ryhmäkotipaikan etsijöille, kirjaan uudet asukkaat sisälle ja teen heidän kanssaan päivittäisiä asioita koskevat sopimukset, esim. kuvauslupa ja lääkehoitoon liittyvät asiat.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on se, että saan tehdä laadukasta hoitotyötä ja hoitotyössä ollessani voin tehdä työni rauhassa ja antaa asukkaalle hänen tarvitsemansa ajan. Näin voin tukea jäljellä olevaa toimintakykyä ja joskus toimintakyvyn on mahdollista jopa parantua.

 

Pidän siitä, että saan olla mukana kehittämässä MEREOta ja yhteisiä käytäntöjä ryhmäkoteihin. Pidän itseni haastamisesta ja uuden kehittämisestä. On tärkeää, että hoitotyötä tehdään näyttöön perustuen ja että ryhmäkodeissa noudatetaan kaupungin kanssa tehtyjä palvelusopimuksia. Meillä on tosi hyvä esimiesporukka ja saamme toisiltamme tukea työhömme. Lauttasaaren ryhmäkodissa on paljon ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa ja voin luottaa siihen, että työ tehdään hyvin.

Mikä on paras muistosi MEREOsta?

Aloitin urani hoitotyön lähiesimiehenä MEREO Myyrmäen ryhmäkodista. En ole missään työpaikassa aiemmin saanut niin lämmintä vastaanottoa kuin siellä. Se oli kuin olisi kotiin tullut.

Terveisiä?

Kun teet hoitotyötä, tee sitä koko sydämelläsi. Se tuo merkityksellisyyden tunnetta omaan elämään, tekee asukkaamme tyytyväisiksi ja pitää työyhteisön ilmapiirin hyvänä. MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry
Leppäsuonkatu 4 A, 00100 Helsinki