Onnea MEREO 30 vuotta! Etsivien matkassa

MEREOn Etsivä vanhustyön hankkeessa työntekijät etsivät ja löytävät yli 65-vuotiaita, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet kotiin.  Yhdessä asiakkaan kanssa pohditaan mistä hän saisi arkeensa mielekästä tekemistä, juttuseuraa tai vaikka ulkoilukaverin.  Hanke toimii STEAn rahoituksella. Ja sen toiminta-alueena on Helsingin kantakaupunki. Hankkeen projektiohjaaja Linda Lempiö kertoo meille lisää työpäivistään!

 

 

 

Tutustu mereolaiseen


Kuka olet?

Linda Lempiö.

Milloin olet tullut MEREOon?

Tulin harjoitteluun 2018 joulukuussa ja työntekijänä aloitin tämän vuoden (2019) huhtikuussa. 

Mitä teet MEREOlla?

Toimin etsivän vanhustyön hankkeessa projektiohjaajana. Pyrimme vähentämään ikäihmisten yksinäisyyttä ja tuomaan heidän arkeensa mielekästä ja kivaa tekemistä.

Mitä on etsivä vanhustyö?

Tämä onkin suhteellisen uusi vanhustyön kenttä. Me pyrimme tuomaan ikäihmisten arkeen jotain sellaista, mitä he siihen kaipaavat. Jollekin se voi olla vaikka keskusteluseuraa, jolloin voidaan hakea vapaaehtoista. Tai vaikka vapaaehtoista ulkoiluun. Voi olla, että ikäihminen on halukas lähtemään johonkin ryhmätoimintaan, mutta ei ole saanut sitä aikaiseksi. Silloin selvitellään, mitä kaikkea Helsingissä voisi tehdä ja lähdetään yhdessä tutustumaan. Mutta apu voi olla muutakin. Eräs asiakas esimerkiksi toivoi elämäänsä ihmistä, jolle voi soittaa, kun haluaa puhua jonkun kanssa ja purkaa omaa oloaan. Etsivä vanhustyö on siis hyvin yksilöllistä työtä, kuullaan asiakasta ja toimitaan sen mukaan. 

Millaista on arki tässä teidän työssä?

Ainakin monipuolista ja jokainen päivä on erilainen. Asiakkaat ovat erilaisia ja päivät menee nopeasti. Aika usein iltapäivisin tavataan asiakkaita, sillä harvat haluavat tavata aamupäivällä. Aamuisin tehdään yleensä kirjaamisia ja muita toimistoasioita. Hyvin paljon kuitenkin liikutaan ”kentällä”. Se on kiva, ettei tarvitse koko päivää istua aloillaan. Aikaa menee myös verkostojen tapaamisiin ja yllättävän paljon myös markkinointiin. Eli me käydään vaikka kotihoidon tiimeissä, asiakasohjausyksiköissä tai Seniori-infossa esittelemässä toimintaa, jotta löydetään apua tarvitsevia ikäihmisiä. Tämä on aika itsenäistä työtä, vaikka on tiimi. Asiakkailla käydään kuitenkin melkein aina yksin ja tiimin kanssa sitten pidetään viikoittain palavereja, että missä mennään. 

Mikä on parasta työssäsi?

Asiakkaat. Ihania erilaisia ihmisiä, joilla on huikeita tarinoita! Ja myös se, että pääsee jotenkin auttamaan ihmistä ja pystyy antamaan aikaa eri tavalla, kuin vaikka kaupungin viranomaiset. Ja siitä saa myös kiitosta, kun pystyy olemaan kuuntelevana korvana. 

Mikä on paras muistosi MEREOsta?

Ensimmäisenä tulee mieleen, miten ihana porukka työkavereita täällä oli vastassa, kun aloitin harjoittelun! Niin mukavia ihmisiä työkavereina. Mieleen jäänyt esimerkiksi viime vuoden tonttuilut, kun ehdittiin kiertämään joulupukkina ryhmäkodeissa ja ilahduttamaan työkavereita. Vaikka kaikilla olisi hirveä härdelli päällä, niin kysytään, miten menee ja mitä kuuluu. 

Terveisiä?

Asiakkaille isot terveiset ja aina saa olla yhteydessä. Ketään ei jätetä yksin!

 

Omille työkavereille iso kiitos siitä, että olette. Teistä saa tukea ja iloa omaan arkeen! Ootte huikeita tyyppejä! <3 
MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry
Leppäsuonkatu 4 A, 00100 Helsinki